Steffest Digitale Pulptuur

Telenet Digiprul

Sinds vorige week hebben we ook eens de stap gezet om de internet, tv en telefonie eens onder 1 dak te brengen.
Tot voor kort betaalden we dat nog allemaal apart, wat vooral uit luiheid was om de status quo niet te moeten veranderen.

Het voorval dat ons uiteindelijk in actie deed schieten was dat ik 2 weken geleden plots door mijn internet bandbreedte heen zat - wat een gevolg was van mijn recente gewoonte om allerlei video-muziek en tv materiaal vanuit mij thuis te streamen.
Het werd snel duidelijk dat alle services via 1 aanbieder nemen je echt veel centen bespaart, dus dan toch maar eens de Telenet versus Belgacom oefening gemaakt om uit te zoeken wat tegenwoordig de beste all-in-one oplossing is.

Ik zeg hier bewust "beste" en niet "goedkoopste" want op dit gebied is prijs eigenlijk niet eens een grote factor.
Ik heb 3 wensen die voor mij persoonlijk zeer zwaar door wegen: internet, INTERNET en INTERNET
Lekker gemakkelijk - want het blijkt al snel dat Telenet gewoon het beste en snelste internet aanbod heeft vandaag de dag voor thuisgebruikers. Daar komt bij dat de kabel van Telenet nu eenmaal veel meer marge heeft om nog te groeien dan de telefoonlijn van belgacom.
Belgacom heeft ook het voor mij onverkropbare nadeel dat TV-kijken daar ten koste van je inernetverbinding gaat (of omgekeerd) : een zwaar bestand downloaden en TV kijken gaat moeilijk samen bij Belgacom, terwijl Telenet daar helemaal geen last van heeft.
Alhoewel TV-kijken niet zo heel veel belang heeft, vind het ik toch een voordeel dat je bij Telenet ook gewoon je analoog signaal blijft houden, zodat je nog een bijna onbeperkt aantal TV's aan dezelfde kabel kunt hangen, of dat je die kabel kunt doortrekken om in de TV-kaart van je PC te stoppen.
Bij Belgacom zijn dat er maar maximaal 2, en als je bovendien iets wilt opnemen en tegelijkertijd iets anders kijken, is dat zelfs beperkt tot 1 ...

Aan beeldkwaliteit en zenderaanbod heb ik geen aandacht geschonken - dat zal bij alletwee wel evenwaardig zijn.
Belgacom heeft het voetbal, maar dat is voor mij eerder een nadeel - hoe minder voetbal op TV, hoe beter!

Vaste telefonie heeft al helemaal geen belang: die hebben we enkel gehouden voor de familie en vrienden zodat ze niet steeds naar de gsm moeten bellen.
De keuze was dus eigenlijk al bij het begin duidelijk: het is Telenet geworden - en dan natuurlijk ineens de zwaarste shake die ze hebben, want we zijn natuurlijk wel verwende westerse energievretende gulzigaards.

Jawadde ... dan krijg je dus zo'n HD digicorder thuis geplaatst en mensen .... dat is een ongelooflijk prul !!
OK, De beeldkwaliteit van de HD kanalen is super -dat wel - en het zenderaanbod is absurd groot - maar voor de rest is het een draak van een toestel: traag, lelijk, lawaaierig en vooral een totaal gebrek aan gebruikersgemak.
De persoon die de Telenet digitale TV interface heeft ontworpen moesten ze ophangen aan zijn (of haar) edele delen in een brandende boom naast een wespennest ... maar echt hé - ik kan nog steeds niet geloven dat er op die 4 jaar tijd dat telenet digitale TV bestaat er blijkbaar nog totaal geen moeite is ingestoken, waarschijnlijk ook omdat je als telenetklant geen andere opties hebt en het commercieel gezien dus niet interessant is om daar geld in te steken.

Het is des te pijnlijker omdat onze TV experience daarvóór eigenlijk al helemaal op punt stond en die prul-digicorder dus eigenlijk een serieuze stap terug is qua "fun".
Wij kijken namelijk al een paar jaar TV via een windows mediacenter - en daar hebben ze duidelijk WEL een heel team userinterface mensen en designers aan gezet om die "enjoyment-factor" goed te krijgen.
Vermits dit sowieso al een lange rant geworden is, ga ik daar morgen of zo eens een aparte post aan wijden.

Ofwel vind ik dus een manier om die digicorder goed te integreren met mediacenter - wat een hoop geprul gaat worden - ofwel vliegt diene digitale TV gewoon terug buiten, nah !
Uiteindelijk heb je als klant namelijk altijd die keuze ...