Steffest Digitale Pulptuur

Goede schrijvens geven geen goed tech advies

a picture called stephenfry.jpg (click to enlarge) Das raar ...
Ik ben een devoot fan van Stephen Fry maar soms komen er toch rare dingen uit zijn pen.
Zoals deze post waarom je zou switchen van Internet explorer naar Firefox.
Het is gericht naar de non-techie: de huis tuin en keuken PC gebruiker die sporadisch het web bewandelt en waarschijnlijk denkt dat Google gelijk is aan het internet.

Hij adviseert: "IE is pants, pure and simple. Safari is clean, elegant and fast (and now comes in a superb Windows implementation), but Firefox has one advantage: customisability."
En dan spoort hij iedereen aan om zoveel mogelijk Firefox extenties te installeren die je kunt vinden "om uit te proberen"

Ik leidt daaruit af dat meneer Fry een Mac-gebruiker is. IE op mac is inderdaad pants, safari is netjes op mac maar ik denk niet dat iemand die Safari voor windows ooit heeft geïnstalleerd het zou omschrijven als "clean, elegant, fast and superb" integendeel: Safari op windows is DOUBLE pants.

Ook adviseert hij om een stuk of 5 van je favoriete sites als "home tabs" in te stellen, zodat je die meteen bij de hand hebt als je de browser start.

Rare adviesen hoor, zeker als ze gericht zijn naar een non-techie.
Het is net het tegenovergestelde aan wat ik altijd zeg tegen occasionele PC gebruikers: "geen extenties installeren !"

Ik word persoonlijk al gek van het update gedrag van Firefox: niet enkel komt de browser zelf om de haverklap zeuren dat er een update is, maar dan ook nog voor elke extentie afzonderlijk. en erger: als je dan even snel de uren van de trein wilt opzoeken, dan gaatie eerst een update installeren (ongevraagd) - en dan nog even al je tabs inladen - en dan ben je 2 minuten verder voordat je zelfs je eerste klik kunt doen (en heb je waarschijnlijk je trein al gemist)

Mensen die gewoon een pc willen "gebruiken om te surfen" vragen zich dikwijls terecht af waarom ze een 2de browser zouden moeten installeren, en ze hebben gelijk.
Internet explorer is geen slechte browser.
Firefox is ook geen slechte browser.
Het maakt allemaal geen snars uit.

Enkel web-addicts die de details gaan uitvergroten zitten er continu over te zeuren. (zoals ik hé :-) ) en een "oplossing" zal er nooit komen.

Dus: meneer Fry, Je schrijft echte prachtige teksten, maar advies over hoe je technologie zou moeten gebruiken zou ik toch maar achterwege laten. Tags: in 't Nederlands, Web 2.0Geef je reactie (0)