Steffest Digitale Pulptuur

Cloud Computing

a picture called appengine_lowres.jpg (click to enlarge) Met een grote splash lanceerde Google zijn App Engine: een Framework om snel webbaplicaties te bouwen bovenop de Google infrastructuur.
Of je nu 1 gebruiker hebt of 1 miljoen: Google zorgt voor de schaling.
Je begint gratis, en als je applicatie boven een bepaalde drempel gaat, betaal je enkel wat je gebruikt, niet meer.
Een erg aanlokkelijk voorstel, want het staat als een paal boven water dat de Google infrastructuur tot de beste ter wereld behoort, en waarschijnlijk DE beste is: wie heeft er meer kaas gegeten van schaalbaarheid dan Google ?
Ik niet :-)

En toch ... en toch ...
't is leuk voor hobby projectjes, maar als je echt een applicatie wil ontwikkelen, als bedrijf, waarvan je hoopt dat het 1 of andere commerciele waarde gaat krijgen, zou je dat bovenop een andere service bouwen?
Als je applicatie voor Google App engine geschreven is, is het niet zo 123 naar een ander platform over te brengen, dus ben je ook echt afhankelijk van Google.

Voor zo'n 100 euro per maand heb je al een mooie dedicated server, met 1000 GB traffic per maand op een 100mBit lijn. Daar kun je toch al serieus wat applicatie mee trekken.
Als je als startend bedrijf geen 100 euro per maand voor je infrastructuur over hebt, tja ... waar ben je dan mee bezig ?
En mocht je applicatie zo groot zijn geworden dat je een server cluster nodig hebt, zou je die applicatie dan echt bovenop Google zetten?
Ik denk het niet.
Want zeg nu zelf: dit wil je toch ten allen tijden vermijden!


Zo'n vaste prijs model prefereer ik toch meestal ook boven een "pay what you use" model.
Stel dat je wat populaire filmpjes online zet die plots geslashdot worden.
Dan krijg je plots een wel erg gepeperde rekening in je bus als je per GB traffic betaald ...

Wat losse bedenkingen.

Leuk speelgoed, die App Engine, en er zullen best wat gote applicaties op verschijnen, maar geef mij maar een omgeving die ik zelf in de hand heb, en die ik zelf ook kan verhuizen naar een andere host als het nodig is.

Werkt App Engine eigenlijk samen met Google Gears ? Tags: in 't Nederlands, Programming, Web 2.0Geef je reactie (0)