Steffest Digitale Pulptuur

Koninklijke capriolen

Al 2 jaar neem ik regelmatig een binnenweggetje nabij het rond punt in wommelgem en kom ik voor bij dit.


Catba K.C.

Al 2 jaar vraag ik mij dan af "WTF is Catba ?"
't is overduidelijk een veldsport, maar wat er dan uitgevreten wordt op dat veld ?
Ik zou het niet weten.
't moet nochthans gene kattepis zijn, want er wordt hier dus wel koninklijk gesport.Jawel - die K.C. staat voor de Koninklijke Catbavrienden.
Een ronkende titel om trots op te zijn.
Hoe wordt je eigenlijk een Koninklijke vereniging?
Kwam de kleine Albert op een mooie dag eens langsfietsen en voel hij toen bijna van zijn fiets van pure Catba-bewondering?

Naast het catba veld liggen de terreinen van de Petanque club "ponderosa" , waar al in de namiddag verbazend veel activiteit te bespeuren valt, maar daar vond Albert precies niet zoveel aan want er is geen enkel koninklijk label te bespeuren.

Toch moet daar voobij gepeddeld zijn, want over het veld DAARnaast heeft hij dan weer wel zijn koninklijke zegen gegeven. En wat voor één !Huh? de Koninklijke Wipmaatschappij ?
bestaat dat ? (ja dus)
God mag weten wat er zich daar allemaal afspeelt in die groezelige barakken.
Bijna zie ik Albert er al gigantisch uit zijn bol gaan.

Afin - toch maar even googelen en wat blijkt:
Catba is gewoon korfbal en een Wipmaatschappij is gewoon een gilde voor handboogschutters.
Ah zo - een bordje voor de onwetenden zou toch geen kwaad kunnen.

Die Catba vereniging is ondertussen naar een ander terrein verhuist, zo blijkt uit hun website (die best wel OK is) www.catba.be

Of er nog gewipt wordt in de maatschappij "De Arend" is niet echt duidelijk: hun website is niet meer geupdate sinds 2003 (ik was bezoeker 514 - jeuj)
De maatschappij zal ongetwijfeld een rijke geschiedenis hebben. Het behoren tot een handboogschuttersgilde was in de middeleeuwen een statussymbool. Tot in de 19de eeuw functioneerden ze ook veelal als burgerwacht.
Een wip is trouwens de staander waar het doel wordt opgeplaats ("de vogel") , wat in het geval van de staande wip best hoog is: 28 meter!

Jaja - en zo verzeilt een mens nietsvermoedend in de Schoonen Belgischen Volkshistorie.
Toch mooi dat ook dat overleeft op het world wide web en dat het niet enkel Chrome is dat er blinkt. Tags: in 't Nederlands, LifelogGeef je reactie (1)