Steffest Digitale Pulptuur
Je bekijkt alle berichten met de tag: "Apple-bashing".
Bekijk terug alle berichten.

Het winkelcentrum

Er is een nieuw winkelcentrum geopend.
Echt prachtig. Mooie ronde vormen, overal natuurlijk lichtinval, veel aandacht aan de atmosfeer, groenzones, fonteintjes ...
Bijna een klein dorp, met koffieslurp zitjes op de juiste plaatsen en ruime winkelstraten.
Dat is ook belangrijk natuurlijk:  de winkels, want zonder winkels geen klanten - en daar gaat het over.

En winkels zijn er met hopen, wel 4 of 5 verdiepingen boven elkaar.
Mooi hoor! Enkel de coolste en meest trendy merken die zelf ook kosten nog moeite sparen om hun winkel zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
Een shoppingparadijs! De toekomst!

Ik had een idee: weet je wat ook trendy is?
Versgeperste biosapjes, met gember en wortel en zo.
Want al die shoppende mensen krijgen dorst en spenderen graag wat euro's extra voor een supergezonde dorstlesser.

Dus ik gaan praten met de eigenaars van het winkelcentrum.
Man man, ze leggen de lat hoog, zeg! Wat een hoop regeltjes waaraan je moet voldoen, en wat een schandalig hoge huurprijzen!
Maar goed, we zijn ondernemend dus we gaan ervoor!
Ik heb een mooi plekje gehuurd en flink geïnvesteerd om er een pareltje van te maken: de perfecte highclass "health and food" bar uit mijn dromen.
Bon, de inkomsten vielen misschien initieel wat tegen, want blijkbaar was ik niet de enige sapjesbar in het winkelcentrum en bovendien heeft het winkelcentrum zelf ook overal mensen rondlopen die gezonde drankjes verkopen.
Ach ja, al bij al mag ik niet klagen en het is goede reclame voor mijn zaak.
Gelukkig heb ik wat vaste klanten dus dat draait wel.

Dan gebeurt er echter wel iets vreemds ... Ik snap het niet zo goed:
Er komt een meneer langs van het winkelcentrum die vertelt dat ze heel blij zijn dat ik zo'n lekkere sapjes maak, en dat ik mijn sapjes voortaan via hun mensen moet verkopen, want dat is toch veel gemakkelijker voor de klanten hé. Ik mag dan zelf in mijn winkel wel niets meer verkopen - dat zou immers verwarrend zijn - en dat alles zou mij maar 30% van mijn omzet kosten, bovenop de huurprijs uiteraard.
Ik moet niet meteen beslissen, hoor, ik mag er even over nadenken, maar ze zeggen er ook wel bij dat als ik niet toestem ze helaas genoodzaakt zijn mijn huurcontract op te zeggen zodat ik hier over 3 maanden weg moet.

Wat vreemd! Ik heb er al met wat mensen over gesproken en blijkbaar kan ik er niet veel aan doen ... Velen zeggen dat ik er zelf voor heb gekozen om iets in dat winkelcentrum te beginnen, en dat het winkelcentrum mag doen wat het wil ... Ik ben immers vrij om te verrekken, zeggen ze dan, maar ja, nu heb ik net alles geïnvesteerd in mijn mooie nieuwe zaak ...
Heel enthousiast ben ik eigenlijk niet meer...

Twas al lang geleden, dat ik wat Apple bashing heb geschreven, want daar  (en hier en hier) gaat het natuurlijk over:
Al die uitgevers die net flink geïnvesteerd hebben in een iPad app, en nu te horen krijgen dat ze zelf hun kranten niet mogen verkopen, maar dat Apple dat voor hen gaat doen, dat is toch immers veel beter voor de klant, nietwaar?  En dat alles voor slechts 30% van hun omzet!
Ik was verbaasd toen ik de commentaren las dat veel mensen dat blijkbaar geen probleem vinden. Er wordt geschermd met leuzes als "beter voor de klant" en "het is Apple's platform, zij bepalen de regels" en "je kiest er toch zelf voor om een Apple te kopen of voor te ontwikkelen"
Onzin allemaal: ja, je kiest zelf als ontwikkelaar voor Apple, het zijn immers coole dingen, die iphones en ipads, maar als Apple zich het recht toeeigend om zomaar de regels en afspraken aan te passen en je eruit te kegelen als het ze niet bevalt? En je geen andere keus laat dan 30% van je inkomsten aan hen af te staan?

Er is een term voor dat soort gedrag: Mafia-praktijken
En nee, dat is uiteindelijk helemaal niet goed voor de klant.

Ik heb niets tegen de AppStore op zich, hoor, en het is normaal dat er een deel van je omzet naar het distributiekanaal gaat, dat is bij boekhandels en supermarkten niet anders.
Het probleem is dat Apple zich komt moeien met het business model van hun leverancier, zelfs NADAT de "verkoop" (de download van de app)  al gebeurd is, en de leverancier geen andere optie laat.

Nee, dank je, ik hoop ten stelligste dat de uitgevers zich hier niet laten doen en andere manieren vinden om hun publicaties digitaal te verkopen.
Ik hoop dat over enkele jaren de bekende slogan wat wordt uitgebreid: "Yes, there's an app for that, but why would you need one?"

Update: Een leuke follow-up post van Jan Seurinck
2 meningen - maar eigenlijk beogen we hetzelfde: Waarom geen goede universele (Mobile) web-app in plaats van een iPad-only app ?

Tags: Apple-bashing, Gezeur, in 't NederlandsGeef je reactie (4)
 

How to be a full time Tech Blogger

a picture called howtobeafulltimetechblogger.jpg (click to enlarge)

Today I'm proudly introducing the first ever guest posting on this blog.
It's my good friend @zeursteffest!
His motto is "I'm whining about it so you don't have to"
I got to know him after @inferis pointed me in the right direction.
Normally I don't like negative people all that much but it became clear that he had some refreshing insights to share.
So without further due - @zeursteffest: the keyboard is yours.

Thank you @steffest for the opportunity.
So, I've noticed you don't blog all that often and I've decided to help you out a bit.
Your blog is crap - it's rubbish - It's going nowhere - so here are some tips.

First: where are the ads, man? How do you expect to get some ROI without advertisement? For Pete's sake, put some Google adwords between your posts, that's basic stuff!

Second: start hyping up your posts: start using words like boobs and sex and free beer and babes and nude cars and stuff, don't you know anything about SEO?

Third: I've read every single technology and gadget blog the last 2 weeks and made a detailed analysis of how things work around the scene. I've written a bling book about it, but I'm giving - that's right: GIVING you this wicked sick flowchart FOR FREE so even you get to be a full time Tech Blogger. (Once you put some ads on here, that is)
Don't thank me now, thank me when you ... err ... well, just don't and get your act together.

Tags: Apple-bashing, Gezeur, in EnglishGeef je reactie (0)
 

HD TV op je GSM (or not)

a picture called mobiletv.jpg (click to enlarge)

Mobistar heeft een mooie aankondiging: Mobistar lanceert mobiele tv met HD-technologie op de iPhone. Klanten betalen voor deze mobiele tv-ervaring slechts 49 cent per dag met een maximum van 1uur/etmaal.

... leuk, maar eh ... How, wacht effe! Die zin is zo fout dat even nodig heeft om door te dringen, maar het omschrijft precies wat er mis met het mobiele telecom landschap in Belgie.
De telecom operatoren EN de handset manufacturers blijven proberen om hun klanten in een wurggreep te houden om hen voor elke eurocent te kunnen uitwringen in een absolute tegenpool van een "vrije en open markt"

 1. met HD-technologie? de TV-stream waarover het gaat is maximaal 320x480 punten - dat werd 25 jaar geleden al lage resolutie genoemd, laat staan dat het vandaag zelfs maar in de buurt komt van de minimaal 1,280x720 punten van HD - pure marketing nonsense!
 2. het is enkel beschikbaar op iPhone, waarom? Er zijn massa's mobiele telefoons die minstens evengoed geschikt zijn om video weer te geven, het is niet meer dan je klanten vastketenen aan een bepaald merk. Stel dat Microsoft een nieuwe service lanceert die enkel werkt als je een laptop van Dell hebt ... het kot zou te klein zijn.
 3. slechts 49 cent per dag voor maximaal 1 uur ... wauw! Vergeleken met hun vorige aanbod: 49 cent per MB voor mobiele TV lijkt dat peanuts, maar waarom zou het uitmaken voor welke inhoudelijke toepassing ik hun communicatiediensten gebruik? Als ik al voor een mobiel data-abonnement van bijvoorbeeld 2GB per maand betaal, waarom zou mijn provider dan moeten bepalen wat ik daarmee kan doen? Stel dat Telenet plotst zou zeggen dat je maar 1 uur per dag naar Youtube video's mag kijken en daar plots 49 cent per dag extra voor zou gaan vragen?

Mobistar: u bent een telecomprovider en dat doet u goed: u maakt het mogelijk dat ik met mijn gsm kan bellen en het internet kan benaderen. Ik wil graag een stevige duit betalen voor stabiel en snel mobiel internet en begrijp dat er ergens limieten moeten zijn hoeveel data ik mag verbruiken ...
Maar: moei u alstublieft niet HOE ik die dataverbinding wil gebruiken. Als ik dat voor videostreaming wil gebruiken moet ik dat toch begot zelf weten zeker?

Apple: u bent onder andere een bedrijf dat een mobiele telefoon maakt, en dat doet u goed. Maar alsjeblief zeg: Moei u niet HOE ik die telefoon wil gebruiken, als ik daar streaming video mee wil doen over 3G, waarom blokkeert u dat dan?

Ok ok, het is een beetje uitvergroot (en die "uitzending gemist" app is na wat druk van T-mobile toch toegelaten tot de Appstore) maar mijn punt is: Hardware fabrikanten moeten zich niet moeien met welke software ik kan gebruiken, en internet leveranciers moeten zich niet moeien met hoe ik het internet kan gebruiken.

Dit gezegd zijnde: uiteraard zijn er ook manieren waarop je wel gewoon "vrij" naar TV kunt kijken op je telefoon.
het doelpubliek dat dat ook effectief wil doen is waarschijnlijk ook geeky genoeg om dat zelf op te zetten:

 • koop een telefoon die DVB ondersteunt en je kunt volledig gratis en ongelimiteerd naar de publieke omroepen kijken
 • koop een Slingbox en je kunt naar alle zenders kijken die op je (analoge) kabel zitten thuis - hoe lang je kunt kijken is afhankelijk van welk data-abo je hebt.
 • hang een DVB ontvanger of TV-kaart aan je PC thuis en mits je de juiste poorten openzet kun je dat TV-kanaal via bijvoorbeeld VLC streamen naar eender welke ontvanger - ook naar je gsm. Volledig gratis en je hebt zelf de volledige controle over beeldkwaliteit. Het verbruikt alleen een hele kwak bandbreedte, waarvoor je uiteindelijk ook moet betalen.
Tags: Apple-bashing, in 't Nederlands, MobileGeef je reactie (2)
 

iPhone killer (literally)

I'm not the type of person to repost Youtube videos found on other blogs, but this one is just too good to ignore!


It summarizes exactly why i dislike Apple that much: "From now on, I am a PC where I have my freedom."
Made my day :-)

Tags: Apple-bashing, in English, PulpGeef je reactie (1)
 

There's no such thing as the best phone

a picture called keyhtc.jpg (click to enlarge)

Congratulations to MG Siegler for writing absolutely the worst phone review ever.
What's makes it so bad is that's on Techcrunch, the worlds most read tech blog and honestly, one can expect a bit more insight from writers of this blog ...
MG rants on how it's such a good move HTC killed the physical Keyboard of this supposedly next "iPhone killer"
*sigh*
maybe tech-writers should replace the word "phone" with 'car' in their minds ...
Do you ever see an article boosting the new Mercedes as the "BMW-killer" ?
Of course not: all car brands have their place, it's up to the buyer to pick the right one, depending on his needs, budget and personal preferences.
There's no such thing as "the best car" as everybody will agree to.
Phones are no different.
There's no such thing as the best phone, it's just depends on your needs, personal preferences and budget.
Some might find it hard to believe but the iPhone is not the device that everybody reflects there phone-needs to.
so MG doesn't like physical keyboards? For gods sake, let him buy a phone without one and stop whining.
In contrary, I find a physical full qwerty keyboard a must have feature and will never buy a phone without one.
It's quite simple actually

 • If you mainly want to use your phone to read and write emails, manage your contacts and manage your calendar, get yourselves a Blackberry
 • If you want a decent and easy phone which main function is a .. erm .. phone, get yourselves a Nokia
 • if you want the top in user experience and ease of use, and if you don't mind spending to much money, and if you don't care about things like "open platform", "freedom of choice" or "vendor lock-in", get yourself an iPhone
 • if you want an internet device, get yourselves a Nokia N900 or other internet tablet
 • if you want a device that does it all, and you can get used to  the resulting added complexity, get yourself a windows mobile device.
 • if you're a true geek, go Android


Or if you have some other criteria like low price, or insanely large buttons, or being compatible with your car-kit or whatever ... pick another: you have gazillion of equally good choices.

The term "iPhone killer" was stale 2 years ago, if anybody still cares to use it present day, in my book they will loose all journalistic credibility in a flash ...

Tags: Apple-bashing, Gadgets, in English, MobileGeef je reactie (1)
 

Choice? Not if it's up to Apple

This is exactly why I stay away from all things Apple:
http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=2901
(In short: Apple says 'njet" to Opera to release their browser for the iPhone and iPod Touch.)

The ever eloquent Dave Winer states:
'The biggest bug in the whole thing is the company that makes it.
The web was designed as an open system. That means the user has a choice of software he or she wants to use to browse the web. Even when it was at its peak of monopolism, Microsoft never went so far as to prohibit the installation of the competitive browser on Windows, they just bundled one with the OS.'

"Choice"
A word that is on everyone lips on the 4th of November election day, yet it's not a word that's part of the Apple vocabulary.
You have the choice to vote with your money - and that is why Apple will never have a single cent from mine.

Tags: Apple-bashing, in EnglishGeef je reactie (0)
 

Coding Horror quote

a picture called codinghorrorquote.jpg (click to enlarge) Die Jeff Atwood van Coding Horror zit zelden om een paar klinkende uitspraken verlegen.
Weer een quote om in te lijsten.
Tags: Apple-bashing, Blogging, in 't Nederlands, Pulp, TwitterGeef je reactie (0)
 

Safari 3.1

a picture called apple_safari.jpg (click to enlarge) En nu - als tegenwind - een echt ventenartikel

tetten tetten tetten tetten tetten tetten tetten tetten!
Wat zeg ik? BLOTE tetten !

Nee- helaas niks zo interessant als dat - dit is een saai tech-artikel!

Ok, vooruit dan.
Ik haat hou niet van Apple, maar als ze iets goed doen, dan kan ik dat ook wel toegeven: Die Safari 3.1 is verdikke een snelle browser.
En die instant spelling controle in tekstvakken is een feature die ik nu al amper kan missen.

Toch ook wat minpuntjes, die mij wat irriteren na 3 dagen intensief gebruik.

Geheugengebruik.
Hierin is Safari blijkbaar in het zelfde bedje ziek dan Firefox.
Misschien is de browser zo snel omdat het alles wat het ooit tegenkomt in het werkgeheugen houdt?
Mijn PC draait 24/7 en ik heb continu meerdere internet pagina's open.
Het geheugengebruik van Firefox en Safari stijgt en stijgt en stijgt, tot het punt dat je ze wel even MOET herstarten.

Een willekeurige snapshot van "nu"
Safari: 4 tabs open en 210 MB geheugen in gebruik
IE7: 9 tabs open en 54 MB geheugen in gebruik.
en 't is nu niet dat die Safari tabs zo intensief zijn.
(Update: vreemd, ik heb gemerkt dat als je Safari minimaliseert, dat dan het geheugen wel gereleased wordt. 't is toch een bug, hoor)

Usability
Dat sluit knopke voor tabs moet toch echt wel rechts staan ipv links ...

User interface design ?
en integratie met Windows styles ?
Ik mis ook de "properties" opties bij het rechts-klikken van pagina's of afbeeldingen. Hoe zie je nu de URL van afbeelding of een pagina in een frame? (Ok, via de web inspector, maar niet website-bouwers geraken daar niet wijs uit)

nog wat ondermaatse dingen
En hoe zet je die tekst anti aliasing uit?
Zelfs op het laagste standje krijgen mijn ogen de indruk dat ze een bril nodig hebben. irritant.
Iedereen weet toch dat MAC font rendering inferieur is aan Windows font rendering.
Een voorbeeldje:

op zijn MINST moet er toch een optie zijn dat je dat helemaal kunt uitschakelen.

En voor developers: Mocht je ASPsimpleupload gebruiken op je site dan heb je pech: Om de 1 of andere reden werkt dat niet met Safari, wat erg vreemd is omdat het een server-side component is.
Safari moet toch iets raars uitvreten met de multipart/forms want het is de enige browser op gelijk welk platform die dat probleem heeft.

Misschien niet belangrijk voor een browser, maar het printen is ver ondermaats in Safari. instellen van de marges gaat nog net, maar pagina's schalen, url of titel niet op de pagina afdrukken, achtergronden wel mee afdrukken ... niet te vinden.

De zoekfunctie op de pagina is erg mooi opgevat, maar hij werkt helemaal niet: hij zoekt namelijk niet in tekstvakken! Toch ook een serieuze bug.

En nog een bug?
Dit (ubercoole !) artikel over spraakloos spreken bevat een embedded youtube filmpje. Niets speciaals en de HTML code is 100% correct.
In safari krijg je dit te zien: geen filmpje maar wel een extra knop die ik bijgod nog nooit gezien heb. (en voor de rest ook niets doet)


Op IE (en in Firefox en in Opera) zie je dit:

Wel een filmpje en geen extra knop.
Iemand een verklaring?

Ook wat pluspunten
Erg snel - nee serieus: ERG snel
Die webinspector is erg cool en handig.
Je kunt tabs "afscheuren" naar een nieuw venster. Erg handig op multi-monitor systemen als je bijvoorbeeld de referentie-site naast je artikel wil zetten.
Dit is een must have feature die binnenkort zeker op andere browsers terug te vinden zal zijn.

Voor de rest goede kritieken, en verdiend.

Toch weer een grappig voorbeeld hoe je uit een artikel alles kunt halen wat je wil.
PCMAg schreef een uitgebreide review over Safari.
Het staat op de Apple homepage onder de titel "PC Magazine says Safari 3.1 for Windows gets “the job done elegantly and swiftly”
En dat is inderdaad een quote uit het artikel, maar het is niet de hele zin.
dit wel:
"You'll still need to keep old Firefox or Internet Explorer for the occasional site that doesn't play well with the newcomer, but for most everyday browsing, Safari will get the job done elegantly and swiftly."

Als je door een andere bril kijkt dan vind je ook andere quotes
"It's not quite an Editors' Choice"
"Safari has a bit of catching up to do"
"You'll still need to keep old Firefox or Internet Explorer"
"rightly questioned Apple's practice of piggybacking the Safari installer along with iTunes updates"
"Apple to user base: Tough luck!"

Allemaal letterlijke quotes dus niet gelogen :-)

Maar dat is muggenziften: het is een goede browser.
Als Apple nu nog die Memory leaks fixt, en zijn architectuur openstelt zodat developers er zelf uitbreidingen voor kunnen maken (yeah right, if ever), dan komt het wel goed.

En toch ... "You'll still need to keep old Firefox or Internet Explorer"

Dat is inderdaad het verdict: Geen slechte browser, maar geen vervanging voor IE of Firefox en daarmee is de kous een beetje af, want behalve webdevelopers en internet-addicts gebruikt geen mens meerdere verschillende browsers door elkaar.
Tags: Apple-bashing, in 't Nederlands, Web 2.0Geef je reactie (4)
 

1 woordje

a picture called Apple_lady.jpg (click to enlarge) Deze zeer mooie jongedame zat tegenover me op de trein en sprak me aan. (Haar gezicht was in't echt uiteraard wat minder wazig)

Dat lijkt misschien flaterend, maar dat is het niet, hoor.
Op treinen wordt ik doorgaans voor 2 redenen aangesproken.
1: ik heb iets ongemerkt laten vallen (en dat gebeurt zeer frequent)
2: 1 van mijn gadgets heeft de aandacht getrokken.

Vroeger - toen ik nog krullen had - gebeurde het nogal eens dat een oud bommake mij aanzag voor 1 of andere acteur uit familie, maar dat is al lang geleden. (en die acteur doet ook niet meer mee, geloof ik)

Afin, dit keer was het reden 2.
"Is dat een iPhone?" vroeg ze, terwijl haar vinger naar mijn mobieltje wees.
Ik was gelijk op mijn teen getrapt, want alhoewel ik enthousiast op mijn touchscreen zat te touchen, en dat ding ook een grote knop onderaan heeft, lijken een dopod en een iPhone toch geenszins op elkaar.
Het gedacht alleen al dat ik met een ding zou rondlopen dat met "i..." begint!

"Nee" Antwoorde ik, "het is een Pocket PC"
"Windows mobile" voegde ik er nog behulpzaam aan toe.

Duidelijk een fout antwoord. Haar interesse daalde naar nul, en haar ogen dwaalden weer naar haar iScherm.
nog altijd even behulpzaam zei ik "De iPhone komt in mei in België uit"

"Ja," zegt ze "ik las het net, ik ga er zeker 1 kopen"
Dat was dus duidelijk ook een verkeerd antwoord, want gelijk wil ik opspringen, haar goed door elkaar schudden en roepen "NEEEEEEEE !!!!!! NIET DOEN !!!! Smijt uw geld liever gewoon op straat, zodat een arme gelukzak het daar nog kan vinden, of stuur het naar die zielige kindjes in Louisiana, of zoiets!"
Maar - zoals meer gezegd - ben ik een beleefde mens en ik bedwing mijn goedbedoelde driften.

"Oei" zeg ik.

Ze kijkt even vreemd en buigt zich definitief terug over haar iBook.
Misschien heb ik haar toch een beetje beledigd.

Maar het druipt er ook af hé, iBook op de schoot, witte draadjes naar haar iOren, ...
Als ik ondertussen iets heb geleerd dan is het nooit in discussie te gaan met een Mac-gebruiker.
Dat is als praten met een Jehova-getuige: langst en over elkaar heen.

Als ik tegen mezelf spreek, kan ik er echter uuuuuren over doorgaan: Je moet namelijk weten: "Apple = EVIL"

Hier volgt een optionele rant over hoe Evil dan wel niet.
Echt lang, dus als ge die wilt lezen dan moet ge hier klikken.


Afin - genoeg geventileerd.
Einde Rant.

Héhé - dat lucht op.

Stel je voor dat ik dat allemaal aan die mooie jongedame had moeten vertellen, ze had vast opgestaan om ergens anders een plekje te zoeken.
Toch knap van mezelf dat ik zo'n heel verhaal kan samenvatten in 1 woordje:
"Oei"
Tags: Apple-bashing, Gadgets, in 't Nederlands, MobileGeef je reactie (1)