Steffest Digitale Pulptuur

Google maps/latitude/twitter/blog mashup

Vorig weekend ging ik nog eens een wandelingetje maken, als voorbereiding op deze tocht, weet u wel.
40 km stond er op de planning. Het was tevens de eerste grote test voor mijn real time google maps/latitude/twitter/blog mashup (een hele mond vol, maar het gaat dus over de kaart die u hieronder zit)
- voor de RSS lezers die de iframe-kaart niet zullen zien: het is deze.

Ik ben al een tijdje bezig mijn mijn locatie te loggen. Ik gebruik daarvoor voornamelijk Google Latitude: mijn telefoon weet waar ik ben en geeft dit door aan Latitude. Door om de zoveel tijd deze locatie op te vragen en op te slaan in een database krijg je zo een geo-log waar je overal bent geweest. Het handige is dan dat je van alles waarvan je weet WANNEER je dit deed, je ook ineens weet WAAR dat gebeurde.
Als je bijvoorbeeld een tweet stuurt, of een foto maakt en upload, dan kun je ineens op een kaart tonen waar je was.
Dit doe je dan van tijdstip A (je vertrek) tot tijdstip B (je aankomst) en voila! je hebt een routekaart van je tocht met geografisch aangeduid waar (en wanneer) je bv een foto postte of iets op twitter zei. (je kunt op de icoontjes klikken om de tweet/foto te zien)

Het mooie is dat dit dus realtime gebeurd (of kan gebeuren).
Als backup heb ik ook een GPS-logger bij, om achteraf de locaties wat bij te schaven en dat is eigenlijk wel nodig ook.
Google latitude is eigenlijk niet bedoeld om je route te tracken, maar om je huidige locatie te tonen.
Het maakt af en toe rare locatie-sprongen want zelfs als de gps van je telefoon continu aan staat, stuurt latitude soms toch de geïnterpoleerde gsm-mast locatie door en die is veel minder accuraat.
Op je route lijkt het dan soms alsof je heen en weer springt.
Ook ergerlijk is dat er geen mogelijk is om exact te bepalen wanneer Latitude de nieuwe locatie doorstuurt en ik heb al gemerkt dat dit best lang kan duren.
Langs de andere kant is het wel een erg mooie applicatie die bovendien ook erg vriendelijk is voor de batterij van je telefoon - niet te onderschatten tijdens lange tochten.
De "real-time" kaart is dus niet zo accuraat, pas bij terugkomst wordt de route 100% juist na het importeren van de GPS-logger gegevens.

Tijdens de tocht bleek alweer dat "social media" als twitter effectief wel "social" is: ik was in mijn enthousiasme vertrokken zonder geld of drinken - dom natuurlijk, en dat had ik meteen maar op twitter gezet.
Gelukkige was er een vriendelijke twitteraar die zeer juist deduceerde dat ik wel eens in zijn buurt kwam te passeren en bood aan dat ik bij hem wel mocht komen lunchen - WAUW! - nogmaals een dikke merci! (jajajaja twitter is ECHT cool)
Je ziet op de kaart dat ik op een gegeven moment rechtsomkeerts maak om nog even langst Broechem te passeren - waardoor de tocht uiteindelijk 45 km lang werd.
Ik moet zeggen dat ik blij was dat ik de finish bereikte - het viel eigenlijk wat tegen en ik voelde me echt een oude zak.
Dat beloofd ...
Dit weekend staat er weer een 45-km tocht op de planning - dit keer in groep, wat meestel iets minder snel vooruitgaat.
Uiteraard wordt deze ook getrackt!

(De kaart is even verhuist naar http://blog.stef.be/location/route.asp?duffel ) Tags: in 't Nederlands, Lifelog, Scripting, Twitter, Web 2.0Geef je reactie (4)